Håndbryg.dk
 

Jeg skrev ikke under for bevarelsen af "Rød Tuborg"...

Af Jens Mortensen

De sidste mange måneder har vores glimrende forening succesfuldt markeret sig i den offentlig debat om den fortsatte manglende diversitet udi de danske ølmærker og -typer. Således har Danske Ølentusiaster ".set rødt", og som det danske øls svar på Egon Olsen haft en plan, der skulle skaffe "millioner af Røde Tuborg" tilbage i den danske handel.

Også jeg har et forhold til den Røde Tuborg. Ligesom jeg også har haft det til Puch 3 Gear, Sporvogne, drittelsmør & ismejerier, 1-øres slik, min første kæreste, første gang jeg nænsomt krammede et kvindebryst for min hånd, strejfede den ungdommelige -måske naive - socialisme.Og sådan nogen lunde heromkring - sådan tidsmæssigt - var det vel at den Røde Tuborg indtog en plads i mit liv. Ikke bare som en usædvanlig velsmagende øl, men sandelig også et signal til omverdenen om, "at her var en bevidst og politisk aktiv ung mand" altså i gang med at drikke sig beruset på den lokale pub i det meget politisk og holdningsmæssige konservative Vallensbæk
Så der er mange fornøjelige og glade stunder, ikke så få politiske diskussioner samt ikke mindst en række ungdoms "flash backs" forbundet med den "Røde Tuborg"..

Men hvornår er det egentlig at jeg sidst har købt en Rød Tuborg? Hvornår har jeg med hjertet og mine indkøb savnet den? Man kan jo faktisk med rette hævde, at hvis danskerne virkelig ville ønskede den Røde Tuborg serveret på deres lokale pubber, hvis de virkelig ønskede at vedkvæge sig i en dansk mørk lagerøl ved bolværket i havnen eller til frokosten, så er det nok ikke underskrifter der tæller, men netop forbrugernes stærkeste våben: deres pengepung!
Og her har flere og flere danskere fået øjnene op for, at når pungen skal åbnes, så findes der jo en række andre valgmuligheder end netop den traditionelle - sådan til tider med en snert af ubehagelig nationalisme eller lokalpatriotisme - tilgang til det at indkøbe de sædvanlige pilsnere. Og hvem er det i grunden, der har medvirket til at skabe denne åbenhed omkring mangfoldigheden i denne verdens øl-univers i Danmark..

Måske er en af de væsentligste skyldnerne til dødsstødet over den Røde Tuborg netop organet for det blad du netop sidder og læser: Danske Ølentusiaster! Er sandheden ikke den, at vi som medlemmer - og dermed også som meningsdannere for andre øl-nydere - de sidste mange år har fortrukket en Ale No. 16, Ørbæk, Thy, Fuglsang etc., når vi har ville nyde en mørk dansk øl, hvad enten denne nu er en ale eller en lager. Og er vores øjne og ikke mindst smagsløg , ikke netop blevet fokuseret på hylderne for de herlige belgiske, tyske og engelske mørke øl, som vi beredvilligt er blevet villige til at betale 3-4 gange mere for end de typiske danske

Carlsbergs eksistensberettigelse er jo som virksomhed at tjene penge til sine ejere, og 11 % af dem er at finde blandt diverse danske pensionsfonde. Og de skulle jo gerne sørge for, at deres medlemmers - og her finder vi jo givet vis også mange Ølentusiaaster - pension gerne nu eller siden, skulle give mulighed for at forsøde pensionisttilværelsen med diverse goder. herunder ikke mindst en god øl til frokosten. Mon ikke vi i Danske Ølentusiaster i stedet skulle bruge al vores energi på at få fjernet det helt igennem urimelige retur-pantsystemet, i stedet for at opfordre en moderne virksomhed til at være kustoder over eget produktsortiment. Og burde vi måske ikke i stedet se øl-mastodonternes markedsføringsmetoder efter i sømmene - måske i samarbejde med Konkurrencestyrelsen - da de monopol-lignende tilstande på det danske øl-marked netop afskære os som forbrugere i at nyde et bredt udvælg af denne verdens øl.

Men tanken om, at man ikke længere kan nyde en Rød Tuborg efterlader da et savn, så Håndbryggerne vil derfor ile med lidt service udi kunsten at brygge sin egen mørke lager. Da jeg ikke selv har haft lejlighed til at brygge en mørk lager øl, og der ikke blandt brugerne af www.haandbryg.dk's opskriftsværkstøj og opskriftsdatabase BeerCalc er nogen bryggere, der har lagt en opskrift ind på en mørk lager, har jeg i stedet konsulteret den svenske håndbryggersides opskriftsdatabase. Her har Ted Mattsson & Stefan Skoglund været så elskværdige at offentliggøre opskriften på deres "After Twelve" som er en Wiener-type.
(se også opskriften "Rød Klon" på BeerCalc)

Pilsnermalt 2 kg
Münchernermalt: 4 kg
Carapils: 0,3 kg Cara (mørk): 0,15 kg

Mæskning:
Malten tilsættes 18 liter vand i en passende gryde, og her kan man anvende singleinfusion-mæskning, hvor malten ligger i vandet i 90 minutter ved 68-69 grader, og de sidste 10 minutter ved 75 grader.
Ted og Stefan har dog brugt dekoktions-mæskning, hvor temperaturen ændres over tid:
38 grader i 15 min
55 grader i 102 min
62 grader i 90 min
72 grader i 30 min
78 grader i 5 min

Når urten er trukket ud af malten, sættes denne til at koge. Der tilsættes mere vand (evt under mæskningen), således at du har 27 liter urt. Når den har kogt op og skummet har lagt sig, tilsættes humle:
Hersbrucker (3,6 %): 60 gram, som koges med i urten i 90 min før forventet sluttidspunkt.
Hersbrucker (3,6 %): 30 gram, som koges med i urten i 20 min før forventet sluttidspunkt
Tettnanger (1,7 %): 30gram, som koges med i urten i 5 min før forventet sluttidspunkt

Når urten er blevet nedkølet hældes den på gærtanken, og gær tilsættes. Ted og Stefan har brugt en Staropramne-gær, men en dansk lager-gær eller andre lager-typer kan også anvendes.

Stil din gærtank køligt (9-12 grader) i ca 8-12 dage, hvorefter du stikker din øl over i en ny gærtank, og lader den stå ca. 8-12 dage ved 8-10 grader. Efter din øl er gæret færdig hældes den på fad eller flaske, tilsættes sukker for at give kulsyre og stilles derefter til lagring ved 8-10 grader.

Om den lige smager som en Rød Tuborg tør jeg ikke love. den smager formodentlig bedre, men så man jo lege lidt med opskriften. Ønsker du mere viden om håndbrygning, så gå ind på de danske håndbryggers hjemmeside www.haandbryg.dk. Her kan læse alt om at komme i gang, også med andre øltyper!