Håndbryg.dk
 

Hygiejne

Af Dan Temple

Der er nogle generelle ting ved håndbrygning, som er vigtige, primært hygiejne.. Ølbrygningens mester er gæren. Meget af hemmeligheden ved ølbrygning ligger i at give sin gær de bedste arbejdsbetingelser. Disse arbejdsbetingelser er desværre også ret gunstige for alle mulige andre og ganske uønskede bakteriologiske djævle. Hygiejne er derfor altafgørende under håndbrygning. Alt hvad gæren er i kontakt med, eller kommer i kontakt med, skal være sterilt - gæren undtaget naturligvis.

Kogning steriliserer meget effektivt, derfor gælder sterilitetskravet ikke de ting, der skal koge med. De burde dog være rene. Efter kogningen gælder, at alt hvad der kommer i kontakt med øllet, skal være sterilt! Det gælder hænder, slanger, termometre, skeer og alt muligt andet.

Der skelnes normalt imellem rengøring og sterilisering.

Til rengøring kan Caustisk Soda (NaOH) anbefales, som kan købes i et almindeligt supermarked. 50g i 5 liter vand fjerner de værste gærrester meget hurtigt. Varmt vand og sæbe kan dog klare de meste.

Iodophor (jod-baseret steriliseringsmiddel) skulle være nogenlunde optimalt til sterilisering. Man skal ikke engang skylle efter, bare tømme beholderen. Denne praksis blev efterprøvet af Dan Temple og Jens Mortensen, der tappede en engelsk ale på flaske, efter kun at have vendt flaskerne på hovedet i kort tid for at tømme dem for iodophor-opløsningen. Skum fra iodophoren kunne stadig ses i flaskerne! Men, resterne kunne ikke smages, og eftergæringen forløb perfekt. (Blindsmagning af Martin, Bo, Heikki og Nick) Skeptikere kan referere til denne artikel. Han tjekker også om man kan smage den, eller om den kan slå gær ihjel. Nix.

Andre fordele ved Iodophor er at den kan genbruges - så længe opløsningen beholder sin jod-farve (gul) skulle den være god nok. Og kontakttiden er fra 2-5 minutter! Og en opløsning kan opbevares omkring 2 uger inden den mister effekt.

Klorin kan også anbefales - doseringen står på flasken. Til forskel fra, hvad man læser i udenlandsk litteratur, er postevand i Danmark at regne for sterilt. Derfor kan man godt skylle efter med koldt(!) vand. Men det er nok en god idé at bruge kogt vand - bare for en sikkerheds skyld!

Luftbåren infektion skal man også være opmærksom på. Man bør ikke kværne malt i samme rum som man køler urten i, da maltstøvet er temmelig bakteriefyldt.