Håndbryg.dk
 

Håndbryg.dk vinder Årets Ølpris 2005 !

Jeg var lige ved at forlade scenen, efter at have overrækket præmierne til årets vindere i DM, da Klaus Seiersen bad mig blive et øjeblik. Og kort tid derefter annoncerede han til hele festivalhallen at Danske Ølentusiaster havde bestemt at Årets Ølpris skulle gå til vores hjemmeside, Håndbryg.dk.

"Uden Håndbryg.dk havde der ganske enkelt ikke været nær så mange håndbryggere og mikrobryggerier i Danmark, som der er i dag" - Klaus Seiersen.

Og det er ganske rigtigt sagt - inden Håndbryg.dk var der så få håndbryggere, at der ikke rigtig var noget forretning for leverandører af råvarer - Klaus og Jesper hos den nystartede Brygladen havde ligefrem sagt, at de overvejede at lukke den igen. Og jeg tænkte over, hvor svært det egentlig havde været at komme i gang selv. Der var vistnok en smule information tilgængelig, men ikke rigtig noget der var målrettet mod nybegyndere med fokus på at gøre det helt let at starte. Der måtte gøres noget, ellers var det måske tilbage til at skulle bestille malt fra udlandet!

En logo, en BeerCalc, en "Min første ale" opskrift, et Brygforum, og en server (takket være Heikki Levanto) senere var siten oppe at køre. Marts 2002, hvis ikke min hukommelse driller mig. Og så var bolden ligesom sparket ud på banen.

Jeg står nu tilbage med det indtryk, at der pludselig kom tusindvis af spillere løbende forbi, og så var spillet i gang! Tallene siger noget: 5000+ forskellige besøgende på hjemmesiden hver måned, 400+ medlemmer af Brygforum, 1000+ registrerede brugere af BeerCalc med 4000+ opskrifter. Det gør også de mange nyopståede klubber og laug, de ivrige deltagere i DM i Håndbryg, og den store indsats (og publikumssucces) som er Håndbryggerstanden ved Ølfestival.

Idéen var fra starten at det skulle være et initiativ, som brugerne selv vil bære videre. Og det er godt at det sker, fordi jeg er den første til at indrømme at "hyppigt opdateret" er nok ikke det, man siger om Håndbryg.dk! Men om folk bidrager med opskrifter som de offentliggør, om de tager tid til at besvare indlæg på Brygforum (som fungerer næsten som en hyggelig, løbende samtale i et hjørne i en god pub), om de bidrager med links eller tekniske indlæg - eller bare hvis de læser, brygger og bærer viden videre - så er de med til at fremme håndbrygning i Danmark.

Men nok om fortiden - hvad så med fremtiden? Og mere specifikt, hvad kan man bruge 15.000 kroner til, og hvordan kan de bidrage til at fremme håndbrygning i Danmark bedst muligt? Jeg har nogle idéer - har du? Hvis du brænder inde med en god, gennemtænkt foreslag, tag lidt tid og skriv til mig på webmasterens email. Jeg holder denne side opdateret med information om hvordan pengene bliver brugt, når det sker. Indtil videre må jeg gemme dem under madrassen...

Og så tilbage til gryderne!

Dan Temple